2020. június 06., szombat, Norbert és Cintia

Önkormányzati támogatás a tudáshoz

Kispest
2018. február 20. kedd Írta: Csizmadia Viola

A Kispesti Oktatás, Sport, Ifjúsági és Egészségügyi Bizottság (KOSIE) döntése alapján ebben az esztendőben, a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjra pályázó mind a 75 felsőoktatásban résztvevő kispesti fiatal részesült önkormányzati támogatásban – jelentette be Gajda Péter polgármester. A támogatásról szóló dokumentumokat a Városháza dísztermében ünnepélyes keretek között adták át.

A városházi ünnepségen a fiatalokat köszöntő Gajda Péter polgármester arról beszélt, hogy sajnálatos módon 2010 óta folyamatosan csökken az állami finanszírozásban tanulható képzési formák száma. Ennek is köszönhető, hogy 2017-re 20 ezerrel csökkent a felsőoktatásban résztvevő létszáma. Ezért is fontos ez a támogatási forma, amelyet az önkormányzat több mint tíz esztendeje ad a kispesti fiataloknak. A polgármester kiemelte: bár az önkormányzatnak nem feladata az ilyen típusú pályázatok támogatása, mégis minden esztendőben a képviselő-testület tagjainak egyhangú döntése alapján biztosítja a 6 millió forintos keretösszeget. Gajda Péter ígéretet tett arra, hogy bár szűkülnek a források, az önkormányzat igyekszik továbbra is lehetőséget adni arra, hogy minél több kispesti fiatal tanulhasson az egyetemeken.

Az ösztöndíjakat igazoló iratot a polgármestertől és Vinczek György alpolgármestertől vehették át a diákok.

A közös ünnepségen Aranyosi Péter humorista, felsőoktatásban eltöltött éveiből adott sajátos szemszögből láttatott szemelvényeket.

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázatot a mindenkori, oktatással foglalkozó minisztérium, jelen esetben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) írja ki, amelyhez csatlakozik az önkormányzat, és saját költségvetéséből támogatja azt. A pályázat lehetőséget biztosít az első diplomás (államilag finanszírozott és költségtérítéses képzésben tanuló fiatalok tanulmányi kiadásának mérséklésére). Az önkormányzathoz benyújtott pályázatokat a Közművelődési, Oktatási, Sport, Ifjúságpolitikai és Egészségügyi Bizottság bírálja el és hoz döntést a támogatás összegéről, mert a differenciálás szociális rászorultság alapján történik. Az önkormányzat által megítélt havi ösztöndíj összegét a pályázatkezelő minisztérium (Emmi) felülvizsgálja és megduplázza.

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.