2020. szeptember 28., hétfő, Vencel

Örömdoboláson a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrumban

Kispest
2018. június 14. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

 

Jövő év áprilisáig tart az a szülősegítő program a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrumban, amelynek keretében most élménydobolásra várták az érdeklődő szülőket és a gyerekeket.

Az önkormányzati intézmény az FSZK Nonprofit Kft. (Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.) pályázatán nyert támogatást a programok megvalósításához. A pályázati program célja a fogyatékos gyermekeket és felnőtteket nevelő szülők, családok, valamint a fogyatékos szülők részére, az ő igényeikre reagáló szolgáltatások támogatása, valamint a szülők tájékoztatása, társadalmi integráció elősegítése, a szülői hivatás erősítése, harmonikus szülő-gyermek kapcsolat kialakítása – tudtuk meg Deákné Császár Gabriellától, a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum pályázati referensétől, a programsorozat mentorától.

A szülői igények és javaslatok alapján kidolgozott foglalkozássorozat meseterápiával kezdődött májusban, és az elkövetkező alkalmak során lesz majd például stílustanácsadás, amely elsősorban a munkaerőpiacra való visszatérést segíti. A programsorozat zárórendezvényeként pedig közös kirándulásra mennek, amely a Nem Adom fel Kávézóban ér majd véget, amely azért különleges, mert ez az első fogyatékossággal élő emberek által alapított kávézó, ahol maguk a fogyatékossággal élők és megváltozott munkaképességű emberek készítik és szolgálják fel az ételeket és az italokat, illetve közreműködnek a programok szervezésében és lebonyolításában – tette hozzá Deák Gabriella.

A doboknál a hangszeren 15 éve játszó Abou-Chacra Regina művészterapeuta ült, aki szerint a dob azért is remek terápiás hangszer, mert hétköznapi használata igen egyszerű, nem kell hozzá különleges zene tudás, használata azonnali élményforrást jelent, korosztályfüggetlen, aki megszereti, akár hosszú távú kapcsolatot alakíthat ki a zenével, a világon mindenhol ismerik a dobot, mint hangszert, és nem utolsósorban remek feszültségoldó forrás. Abou-Chacra Regina tanulmányai és bemutató során azt tapasztalta, hogy a hangszerrel remekül kiegészíthető, színesebbé tehető egyes tantárgyak tanítása is, példaként a fizikát és a földrajzot említette. A foglalkozás során a különböző világrészekre jellemző hangszerek (afrikai, spanyol, közel-keleti) rövid megismerése után közösen próbálták ki a különféle ritmuskeltő eszközöket.

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.