2020. máj. 28., csütörtök, Emil és Csanád

A Terasz

Kispest
2018. június 14. csütörtök Írta: a Szerk.

Kispesti SajtóTeraszt alakítottak ki az önkormányzat munkatársai a Batthyány utca 5. szám előtti kis zöld területen. A lapostetős épület elé került néhány karfás pad is, mert az ötletgazdák azt szeretnék, ha a nyári időszakban munkanapokon ott lehetne olvasgatni, beszélgetni, információt kérni, hiszen a gurítható polcokon ott lenne minden olyan fontosabb önkormányzati, intézményi, civil, egyházi, kisebbségi, vállalkozói kiadvány, amelyek a város életét érinthetik. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Üllői úti fiókkönyvtárának támogatásával pedig van már könyvespolc, ahonnan lehet vinni, hozni is olvasnivalót.

Sokan már jó előre mondták, Facebookon üzenték, nem tudják, hogy mire vállalkoznak, hiszen az elmúlt időszakban rohamosan megnőtt a környéken lófráló, a bokrokban éjszakára meghúzódó, a napokat életvitelszerűen az utcán élő szegények, nincstelenek, hajléktalanok száma. Majd széthordják azok a kirakott könyveket, újságokat, szórólapokat.

Az itt dolgozók pontosan tudták ezt, hiszen ideköltözésük óta mindig volt hajléktalan a közelükben. Nem zavarták el őket, beszéltek velük, pedig az együttélés szabályait, minthogy nem szemetelnek majd, és szükségleteik elvégzésére a közeli nappali melegedőt használják majd, nem igazán tartották be. Megkezdődött egy „közös munka” a hajléktalanok és az alkalmazottak között: az előbbiek rendszeresen próbálkoznak, az utóbbiak pedig megpróbálják átirányítani őket a hajléktalanellátás közelben lévő intézményébe.

Hogy ez a munka milyen eredménnyel jár, megjósolni sem tudjuk. Azt viszont igen, hogy az elmúlt húsz-huszonöt évben a különböző kormányok folyamatosan lapátolták, a legjobb szándékkal, a pénzt a hajléktalanellátásba, mégsem javult egy jottányit sem a helyzet.

A kerületi önkormányzat is például az elmúlt hónapokban újíttatta fel igazán tisztességesen, a legmodernebb „ütés- és lopásbiztos” eszközökkel, zuhanyzókkal, WC-kkel a nappali melegedőt, a hajléktalanok mégis inkább az utcán alszanak, végzik a dolgukat.
A magyarázat lehet, hogy ugyancsak egyszerű: a lakhatás az egyik legfontosabb alapjog, amely megillet minden szegényt, nincstelent is.
Egyes szakmai műhelyek szerint csak akkor lesz igazán megoldás erre a mindenkit gyötrő társadalmi problémára, ha hajléktalanellátásban mindenkinek jut legalább néhány négyzetméter önállóság, azaz egy zárható hely, ahol egy ágy, egy asztal, egy szék csak az övé, amit rendben tart, ahová hazamehet, ahonnan nem lopják el a legfontosabbakat például az egyetlen pár cipőjét, ahová akár a kiskutyáját is magával viheti, mentálisan nem épül le a többiektől. És csak azután jöhet az összes többi, a munka, a felzárkóztatás, a tanulás…

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.