2020. június 04., csütörtök, Bulcsú

Szomorkás Semmelweis-nap Kispesten

Kispest
2018. június 27. szerda Írta: Csizmadia Viola

Minden évben július 1-je közelében tartják az egészségügyben dolgozók napját, a Semmelweis-napot, amelyen az „anyák megmentőjére”, Semmelweis Ignácra is emlékeznek. Idén szomorú aktualitással kezdődött a megemlékezés: egy perces néma főhajtással emlékeztek a közelmúltban elhunyt Avramcsev Péterre, a Kispesti Egészségügyi Intézet gazdasági igazgatójára, valamint a fogorvos Dr. Bertalan Imrére.

Vinczek György alpolgármester köszöntőjében utalt arra, hogy a Kispesti Városünnep alkalmából megtartott ünnepélyes testületi ülésen a kispestiekért végzett odaadó munkájuk elismeréseképpen Kispestért Díjat kapott az azóta elhunyt Avramcsev Péter, a Kispesti Egészségügyi Intézet gazdasági igazgatója, Dr. Szadai Béla, házi- és foglalkozás-egészségügyi orvos, valamint Dicsérő oklevelet kapott Dr. Seprényi Katalin, a Kispesti Egészségügyi Intézet főorvosa. Vinczek György arról beszélt, hogy éppen a napokban tartottak egy összegző megbeszélést az Intézet tavalyi munkájáról, illetve arról beszélgettek, hogy mi minden vár meg megoldásra, megvalósításra. Ez a találkozó is jól mutatta, hogy jó a kapcsolat az intézmény vezetése és az önkormányzat között, és ennek is köszönhető, hogy az Intézet megőrizte működőképességét, sőt, önerőből az elmúlt években még fejlesztésre is jutott. Ez alkalommal is köszönetet mondott az alpolgármester az egészségügyben dolgozóknak, akik bár sokszor túlterheltek, még tudnak a betegekre rámosolyogni még akkor is, ha ők olykor feszültebbek, türelmetlenebbek.

A hagyományoktól eltérően idén nem az intézett legfiatalabb főorvosa, hanem a legrégebben kinevezettek egyike, Dr. Lőrincz Jenő tartott kimerítő előadást Semmelweis Ignác életútjának három legfontosabb ismérvéről (magyarságáról, a véletlen adta nemzetközi vívmányáról, az ebből adódó mindennapi „jótevéseiről”), valamint életének tragikus sorfordulóiról.

A beszédeket követően az alpolgármester és Ikladiné dr. Petres Veronika Humánszolgáltatási és Szociális Iroda vezetője a kispestiek egészségéért végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként jelképesen átadták az önkormányzat dicsérő oklevelét és jutalmát Dr. Heinrich Ibolya főorvosnak (reumatológia) és Árvai Brigitta ápolónak (sebészet).

Ezek kívül Közalkalmazotti Tanács jutalmát (10-10 ezer forint), elismerését az Intézet dolgozóinak javaslatai alapján idén tízen, orvosok, asszisztensek, takarító és raktáros munkatársak, valamint a Röntgen osztály dolgozói vehették át Dr. Vargha Péter főigazgató-főorvostól, aki kicsit szomorkásan jegyezte meg, hogy nem fordult még elő, hogy a jutalmazottak közül munkahelyi elfoglaltság miatt ne tudjanak részt venni az ünnepségen. Ennek most az az oka, hogy az intézet orvosainak 50 százaléka állandóan „lohol”, mert több helyen, intézményben, rendelőben is helyt kell állniuk – tette hozzá. Dr. Vargha Péter elmondta azt is, hogy a nehézségek és a beérkező panaszok ellenére büszke az intézmény működésére, tisztaságára, hiszen a betegek visszajelzései zömében pozitívak. Ha lassan is, de az intézet folyamatosan fejlődik, szépül. Példaként említette, hogy hamarosan festés és mázolás kezdődik a második emeleten, de egy csaknem százmillió forintos beruházás nyomán megújul a fogadótér és az aula.

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.