2020. június 05., péntek, Fatime és Fatima

Ismét lesznek tűzcsap-vízcsapok Kispest-szerte

Kispest
2018. július 04. szerda Írta: Csizmadia Viola

Megkezdte a nyári melegben enyhet adó tűzcsapokat vízcsappá átalakító szerkezetek felszereltetését az önkormányzat. Az elsőt a Zoltán utca Pannónia út sarkára ma délelőtt szerelték fel a Fővárosi Vízművek szakemberei. Az öt így átalakított kutat az ősz kezdetéig, szeptember végéig használhatják majd a kispestiek.

A nyári melegben az önkormányzat idén is megpróbálja enyhíteni a kánikula okozta kellemetlenségeket ezért az önkormányzat már működteti párakapuit a Központi játszótéren, a Kossuth téren, a kerületi napközis táborban, a Kós Károly téren és a KAC-pályán. De most kezdték meg a tűzcsapokat vízcsappá átalakító szerkezetek felszereltetését – tudtuk meg Gajda Péter polgármestertől. Napokon belül ismét lesz átalakított tűzoltócsap a Vas Gereben utca–Nádasdy utca sarkán, a Kós Károly tér–Pannónia utca sarkán, a Vak Bottyán utcában a KöKi Terminál oldalában, az Üllői út–Dobó Katica utca sarkán és a Zalaegerszeg utca–Pannónia út (Zoltán utca 61.) sarkánál. A tűzcsapokra szerelt szerkezeteket tavaly vásárolta az önkormányzat, így a szezon utáni karbantartást követően ugyanazokat az eszközöket szerelik vissza a szakemberek. Az elfogyasztott víz mennyisége után fizetendő számlát az önkormányzat állja. Ezeken kívül mintegy 5000 palack vizet is kiosztanak majd a nyár folyamán az önkormányzat munkatársai, önkéntesei – tette hozzá a polgármester.

A csapok felszerelését és felügyeletét végző Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési iroda munkatársa, Camara-Bereczki Ferenc kérdésünkre elmondta, ez a tűzcsapokat vízivásra is alkalmassá tevő szerkezet magyar fejlesztésben készült, amelyet az építész karra járó egyetemistákból álló csoport talált ki néhány évvel ezelőtt Tudományos Diákköri Dolgozatként. Jelenleg alig 60 darab van belőle a fővárosban, de országosan sem terjedtek még el. Többek között ez azért praktikusabb, mint a közterületeken korábban üzemeltetett kék nyomókutak, amelyeket a köznyelvben sokan tévesen, csak artézi kutaknak neveztek, hiszen ezek is a vízvezeték-hálózatról működnek, egyszerre csupán 15 másodpercig, egy ivásnyi, úgy másfél-két deciliter kellemesen hideg vizet lehet belőle nyerni, így nincs mód az ivóvíz pazarlására.

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.