2020. máj. 28., csütörtök, Emil és Csanád

Közmeghallgatás a Városházán

Kispest
2018. december 04. kedd Írta: Csizmadia Viola

Törvényi kötelezettségének eleget téve Kispest Önkormányzata megtartotta idei közmeghallgatását is. A közmeghallgatás bevezetőjében Gajda Péter a Polgármesteri Programban ígért idei fejlesztésekről beszélt dióhéjban, majd a felvetődött kérdésekre válaszoltak a Városháza munkatársai.

Gajda Péter polgármester beszámolójában említette többek között, hogy az intézmény-felújítási program keretében az önkormányzat mintegy 500 millió forintot fordított az óvodák, bölcsődék és iskolák korszerűsítésére, a Családok Átmeneti Otthonában három új lakással segítette a lakhatási problémákkal küszködő kispestieket, ugyanezen célból bérlakásokat újíttatott fel, akadálymentes kisbuszt vásárolt a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat részére, hogy az idős, mozgáskorlátozott gondozottak könnyebben igénybe vehessék az intézmény programjait, szolgáltatásait. Mint mondta, az önkormányzat jövőre is szeretné folytatni a programot.

A közterületi térfigyelő kamerák „örökbefogadásával” kapcsolatos kérdésre Patek Gábor, a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője válaszában elmondta, a lakók kezdeményezésére és anyagi hozzájárulásukkal az új kamerák beköthetők a Kispesti rendészeti Központhoz, egyelőre ennek jogszabályi kereteit vizsgálják.

A wekerletelepi csapadékvíz-elvezetéssel kapcsolatban elmondta, a Fővárosi Csatornázási Művek álláspontja szerint új elvezető nem köthető rá a meglévő hálózatra. Egyelőre szikkasztó árkokkal próbálják megoldani a problémát, ám nem tudni, hová folyik el a víz.

A Határ út forgalmával és a Pest és Buda déli részét összekötő új Duna-híd (Galvani-híd) és a hídról Pest felé vezető útvonal Wekerletelep mellett elhaladó szakaszát érintő kérdésekre a polgármester válaszolt. Az önkormányzat igazságügyi szakértői véleményt kért a Határ út mentén élőket érő zaj- és porterhelés miatt. A dokumentum megállapította, hogy a tervezett út kettévágja az erdősávot, megnehezíti az ott lakók életét. Az önkormányzat 2017-ben kéreg alatti útelvezetést javasolt, a Határ út szervizúttá alakításával. A beruházó NIF Zrt. októberi levele szerint a beruházás leállt. Hangsúlyozta, az önkormányzatnak az a hivatalos álláspontja, hogy nem támogat olyan megoldást, amely jelentős környezeti kárt okoz. Mindent megteszünk azért, hogy hatékonyan képviseljük az itt élők érdekeit – tette hozzá.

Egy Wesselényi utcai lakó érdeklődésére a Kispesti Uszoda kertjében létesítendő sportcsarnokról, azt válaszolta a polgármester, hogy a képviselő-testület hozzájárulását adta a projekt megvalósításához, az önkormányzat egyeztetni fog az ott élőkkel, hogy megfelelő legyen számukra a létesítmény, és megszűnjön a lakókat zavaró por és zaj.

Somlói Judit, a Wekerlei Társaskör elnöke a Kós Károly téren működő Mátrix Oktatási Központ okozta szabálytalan parkolásra és a zsúfoltságra hívta fel a figyelmet. Gajda Péter elmondta, a szabálytalan parkolás megakadályozása a rendőrség és a Kispesti Rendészeti Központ feladata. A zsúfoltság csökkentése érdekében azon dolgozik az önkormányzat, hogy az egész kerületre vonatkozóan szülessen parkolási hatásvizsgálat, és ennek eredményeként rendeletet hozhasson a kerület, ám ennek a munkának az elvégzése már a következő ciklus feladata lesz. Olyan fizetős parkolási rendszert kell kialakítani, amely védi az itt élőket – mondta.

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.