2020. június 07., vasárnap, Róbert

Tudatosan és felelősen őrzött kincsek Wekerlén

Kispest
2019. február 10. vasárnap Írta: Csizmadia Viola

 

Kiállítással zárta a Wekerle 110 jubileumi évét a Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE). A pincegalériában megtartott eseményen a Kós iskola 5. b osztályos tanulói népdalcsokorral köszöntötték a résztvevőket, majd Gajda Péter, Kispest polgármestere köszöntötte a megjelenteket.

Értéket teremteni és értéket megőrizni a legfontosabb az ember számára – utalt Gajda Péter a jeles elődök – Zrumeczky Dezső, Győri Ottmár, Kós Károly és Wekerle Sándor – munkájára és az utódok, a wekerlei közösségek és az önkormányzat értékmegőrző tevékenységére. Beszélt a centenáriumra elkészült fejlesztésekről, a Kós Károly tér, a Wekerlei Kultúrház felújításáról, és megemlítette, hogy a fejlesztések tovább folytatódnak, hamarosan elkészül a Gutenberg körúti új piacépület és megújul a Zoltán utcai sportpálya is. Az önkormányzat korrekt partnere próbál lenni a wekerlei közösségeknek és elvégzi a tervezett fejlesztéseket a Wekerletelepen – tette hozzá.

Somlói Judit, a WTE elnöke arról beszélt, hogy a kiállítás a közösség erejét kívánja bemutatni. „A jelenkori életünkről, a ma itt élő közösségeket megmozgató, szívünkhöz közel álló eseményekről, ünnepekről, hagyományokról mesélünk. Hisszük ugyanis, hogy ezekben a képekben tetten érhető az elmúlt 110 év alatt kikristályosodott összes wekerlei érték és nemes tradíció. Wekerletelepet Kós Károly és csapata úgy tervezték meg, hogy az épített környezet kinyissa egymás felé az itt élőket. Ebben a csodálatos mikrovilágban pezsgő közösségi élet jött létre, és a közösség felé való nyitottságon túl sokakból előhívta a lokálpatrióta azonosulást, továbbá az értékőrzés és a lakókörnyezetért való felelősségvállalás igényét. Mi, a mai wekerlei generáció büszkén mondhatjuk, hogy ez a hangulat és ez a szellemiség ma is áthatja Wekerlét. Tudatosan és felelősen őrizzük Wekerle ránk bízott kincseit, értékeit. A képek erről mesélnek. A mi történeteinket mesélik el, de tükröződik bennük a generációról generációra áthagyományozódott közösség-központú wekerlei szellemiség” – fogalmazott a Társaskör elnöke.

A tablók felidézik a Téltemetést (idén lesz a 13.), a Wekerlei Életfa Ünnepét (több mint 10 éve szervezi a Magyar Kollégium), a Föld napját (10 éves program), a Garázsvásárt és Bolhapiacot, a WTE közgyűlését, a Wekerlei Székelykapu Napokat (idén lesz a 15.), a Wekerlei Önkéntesek Ünnepét, a Wekerlei Szabadegyetemet (idén másodszor rendezik meg), a Szent Iván-éji tűzszobor-bemutatót (idén lesz a 7.), a Wekerlei Sörkört (az ötödiket tartják a nyáron), a Wekerlei Napokat (28. alkalommal rendezik meg idén), a Wekerlei sétákat (2 éve indult a program), a Cégér Filmfesztivált (a harmadikat szervezik idén), a Wekerle újságot, a Wekerlei Mikulást és a Karácsonyfa-állítást.

Végezetül Somlói Judit bemutatta a jubileumi év alkalmából megjelent új Wekerletelep című helytörténeti-turisztikai kiadványt és a gyerekek számára készült Wekerlei Tekergő című játékos sétafüzetet.

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.