2020. június 05., péntek, Fatime és Fatima

Ötéves lett a Zengő Kert

Kispest
2019. július 04. csütörtök Írta: Csizmadia Viola

 

Ötödik születésnapját ünnepelte hétvégén az Élmunkás lakótelepi Zengőkert. Gajda Péter polgármester és Varga Attila ön kormányzati képviselő is részt vett a születésnapi ünnepségen, amelyre ajándékképpen, az önkormányzat segítségével szaletli épül.

Öt éve, a kert megnyitóján bíztunk benne, hogy a korábban létrejött két közösségi kerthez hasonlóan itt is jó közösség alakul ki. Látható, hogy ez megtörtént. Gyönyörűen gondozott a 25 ágyás, fontos, hogy egy olyan területen, ahol nincs kertjük az embereknek, gyümölcsöt, zöldséget tudnak maguknak termeszteni. Ráadásul nagyszerű közösségformáló eseményeket is tartanak – mondta el lapunknak Kispest polgármestere, aki arról is beszélt, hogy nem jött üres kézzel a születésnapra.

Minden kertnek, amely kerek évfordulót ünnepel, próbálunk valamilyen ajándékkal kedveskedni, olyannal persze, amit egyeztettünk a kertészekkel, ami segíti a munkát. Itt az önkormányzat segítségével szaletli épül, hogy a különböző eseményeket fedett helyen is meg tudják tartani – tudtuk meg Gajda Pétertől.

A Zengőkertet az Élmunkás lakótelepen, a Harangvirág Bölcsőde mellett a Zengő utca 3. és a Kasza J. utca 2. között alakította ki az önkormányzat a saját területén. A kert létrejöttében a Városi Kertek Közhasznú Egyesület segítette az önkormányzatot. Az 1015 négyzetméteres területen vannak hagyományos, kiemelt, valamint mobil ágyások, van közös használatú rész a fűszer- és gyógynövényeknek.

A sikeres kispesti kertmozgalom 2011-ben indult az önkormányzat és a Városi Kertek Közhasznú Egyesület összefogásával. A Közpark segítségével 2012-ben nyílt meg Magyarország első önkormányzati támogatással létrejött közterületi közösségi kertje, az Első Kis-Pesti Kert az Irányi utca és a Bem József utca sarkán. A második Aranykatica Kertet 2013-ban a Dobó Katica és Arany János utca mentén, az akkor újonnan épült Forrásház mellett alakították ki. A Zengőkertet 2014-ben adták át, majd 2015 őszén avatták fel a negyediket, az Eötvös és a Kosárfonó utca között lévő Árnyas Kertet.

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.