2021. január 19., kedd, Sára és Márió

Szivárványszínű tarisznya

Kispest
2019. augusztus 14. szerda Írta: a Szerk.

Megvertek egy lányt. Néhány nap múlva megvertek egy férfit. A 19 éves budapesti lány falunapra érkezett egy kis faluba. „ Ahogy táncoltam egy barátommal a sátorban, egyszer csak megjelent hátunk mögött egy ember. Nagydarab, kopasz férfi, afféle hazafias kopasz. Felkapta a táskám és az arcomba tolta, fennhangon kezdett érdeklődni, mégis mi az, amit a kezében tart rángatni kezdett vele együtt, majd egyre hangosabban kezdett üvöltözni velem, trágár kifejezésekkel illetett, és felismerve a szivárványt arra következtetett, hogy leszbikus vagyok ”– írta közösségi oldalán a lány. A lány ijedtében leöntötte a férfit, aki ököllel az arcába vágott. Támadója a segítségére sietőket sem kímélte.

A férfi az Árkád előtt állt terhes feleségével, mikor a nő egy lökést érzett. Két kopaszodó férfi rögtön beszólt nekik, hogy nem kellene csak úgy ott állniuk egy helyben. A férfi szóvá tette, hogy inkább nekik kéne vigyázniuk a terhes feleségére, miután a támadók „csicskázni kezdtek, egyszerűen lefejelték, majd azt kiabálták, mocskos arab bevándorlók vagytok, húzz el a terhes asszonyoddal, mert csak szaporodni tudtok!”

A két eset ma már sajnos nem egyedi, de a szóbeli és fizikai bántalmazások gyakoriság már szembetűnő. Nap mint nap hallani, olvasni ki, kinek és miért szólt be a buszon, a villamoson, a bevásárlóközpontban, a munkahelyen, ki, kit bélyegzett meg egy-egy előítéletes megjegyzéssel, intézkedéssel, vagy a szóváltáson túl sor került erőfitogtató tettlegességre, egy-egy kicsike pofonra, legyintésre, sallerra, kokira, hátba veregetésre, lökdösődésre, vagy komolyabbra.

Sikeresen célba ért a kormány gyűlöletkeltése, ellenségkeresése. Az óriásplakátok és a lakájmédia üzenetei beszivárogtak a hétköznapjainkba, bekúsztak az otthonainkba, munkahelyeinkre, családi és baráti kapcsolatainkba. Eljutottunk odáig, hogy a másság elfogadása, a tolerancia, a sokszínűség öröme helyett az emberek egy furcsa érték- és mértékrendhez igazodva, a józan észt nélkülözve, képmutatóan méregetik, nézegetik, vizslatják, hasonlítgatják, „szűrögetik” egymást.

Ez elfogadhatatlan! Csak idő kérdése, hogy mindannyiunk vállán lógjon egy szivárványszínű tarisznya…

És meglehet, hogy maholnap elég lesz az előítéletre, a további kirekesztésre, bántalmazásra a nemünk, a nevünk, szem-, bőr vagy hajszínünk, testalkatunk, nézésünk, járásunk, arcunk, fogyatékosságunk, véleményünk!

 

© 2008-2021 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.