2021. január 19., kedd, Sára és Márió

Negyvenéves a Zöld Ágacska ovi

Kispest
2019. október 04. péntek Írta: Csizmadia Viola

 

Születésnapját ünnepelte ma a Berzsenyi utcai Zöld Ágacska óvoda. Az intézmény a kispesti városrehabilitáció, lakótelep-építés első óvodája volt 1979-ben.

 

Nagyszerű közösség van itt, mosolygós gyerekekkel, vidám pedagógusokkal lehet itt találkozni. Ebben az intézményben kiemelten fontos, hogy mit esznek a gyerekek, hogy figyelnek a környezetükre és élen járnak a digitális eszközök használatában is – mondta köszöntőjében a fenntartó önkormányzatot képviselő Gajda Péter polgármester.

Gajda Péter ez alkalommal megemlítette, hogy a jórészt óvodákat és bölcsődéket érintő intézményfelújítási program keretében az elmúlt három évben évente 500 millió forintot – idén a Vaműsz megtakarításának köszönhetően 200 millióval többet – tudott korszerűsítésekre fordítani az önkormányzat. A Zöld Ágacskában is jelentős fejlesztések történtek: 2017-ben a burkolatok cseréjét végezték el, 2018-ban megtörtént a vizesblokkok felújítása, és elindult az udvarrekonstrukció, amely idén befejeződött. 2019-ben a világítás korszerűsítését és a homlokzat hőszigetelését is elvégeztette az önkormányzat.

 

Szegediné Török Tünde óvodavezető az elmúlt 40 év történéseit idézte fel. Arról beszélt, hogy az óvoda 1979-es átadását követően a dolgozók sok erőfeszítést tettek, hogy az új környezetet barátságossá téve végezhessék pedagógiai munkájukat. Gyermekszeretetük, emberségük, kitartásuk, pedagógiai hitvallásuk alapozta meg az óvoda máig ható szellemiségét. Az itt folyó pedagógiai munka eredményességét mutatja, hogy évekig gyakorló óvodája volt az óvodai szakközépiskola diákjainak.

Elmondta, a 90-es évek közepén, amikor az óvodák saját nevelési programot fogadhattak el, akkor köteleződött el az akkori nevelőtestület a környezeti nevelés mellett, amely a mai napig alappillére az óvoda nevelési programjának. Ennek az örökségnek köszönhetően lehetett „Zöld Óvoda” 2008-ban, „Örökös Zöld Óvoda” 2016-ban, és madárbarát óvoda 2009-ben az intézmény. A Zöld Ágacska elnevezés is ezt a szemléletet tükrözi. 2001-2002-től az intézmény felvállalta a táplálékallergiás és különleges diétára szoruló, cukorbeteg gyerekek ellátását, akkor Dél-Pesten egyedülálló módon, és ezt a kiemelkedő feladatot a mai napig végzik Kispesten. 2008-tól foglalkoznak autista kisgyerekek integrációjával. Kiemelt figyelmet fordítanak a tehetséggondozásra, 2018-tól regisztrált tehetségpontként végzik a feladatot. 2016-ban az óvodai nevelésben bevezették a digitális programot, teret engedve az IKT-eszközök alkalmazásának a tanulás támogatásában. Innovatív pedagógiai törekvéseiket a szülők örömmel fogadják, a fenntartó és a társintézmények elismerik és támogatják.

Az ünnepség folytatásában óvodai csoportok mutatták be műsoraikat: a Halacska, a Mókuska, a Kiskacsa és a Katica csoport adott elő őszi vers- és dalcsokrokat, mondókákat.

 

© 2008-2021 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.