2020. június 05., péntek, Fatime és Fatima

Parasport-nap a Kós iskolásoknak

Kispest
2020. február 22. szombat Írta: Csizmadia Viola

 

Az intézmény már másodszor csatlakozott a Magyar Parasport Napjához (február 22.), és ennek alkalmából tartottak érzékenyítő programokat a Kós iskolában és a Wekerlei Kultúrházban.

Tavaly nagyszabású segítségnyújtási projektnapot rendeztek, idén sportfoglalkozások, sérült emberekkel való beszélgetések szerepeltek a programban. Nagyon fontos, hogy a gyerekek érzékenyek legyenek, és megtanulják, hogyan tudnak tevőlegesen segíteni, amikor erre szükség van. A tapasztalatokról és élményekről a következő osztályfőnöki órákon még tovább beszélgethetnek – mondta Zuborné Sallai Márta, a Kós iskola igazgatója.

A nap programja ráhangolással kezdődött, majd több osztályban filmet vetítettek a diákoknak a parasportolók életéről, nehézségeiről, küzdelmeiről, helytállásáról. A délelőtt második felében kétféle látássérült sporttal, a csörgőlabdával és a vakfocival ismerkedtek az osztályok, de a foglalkozásokkal párhuzamosan sérült emberekkel is találkozhattak és beszélgethettek életükről, nehézségeikről, felépülésükről.

Az asztaliteniszező és edző Szvitacs Alexának baktériumfertőzés okozta vérmérgezés következtében 2018-ban amputálni kellett a bal alkarját és a lábujjait. A sportolónő fél évvel a műtét után már edzett, 2019-ben volt az első versenye, majd Európa-bajnokságot nyert, és ezzel kvalifikálta magát a tokiói paralimpiára.

Beri József „LegoMan” amatőr szinten többféle sportot is űzött, aztán 1995-ben egy vonatbaleset következtében elveszítette jobb csuklóját és térd alatt mindkét lábát. Koponyasérülése is volt, másfél hónapig feküdt kómában. Verseket ír, eredeti szakmáját – bútorkárpitos – segítséggel végzi, számítógép-kezelői, képszerkesztői, weboldalkészítői képesítéseket szerzett.

Délben kerekesszékes táncosok voltak az iskola vendégei az akadálymentes Wekerlei Kultúrházban. A baleset miatt megsérült Sárai Rita óvónő és Kató László mérnök 20 éve hozták létre a Gördülő Tánccsoportot. Most a gyerekeknek mutatták be a sportot és meg is táncoltatták a kisiskolásokat.

 

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.