2020. június 05., péntek, Fatime és Fatima

Az önkormányzatok magukra maradtak a vírussal folytatott küzdelemben

Kispest
2020. április 03. péntek Írta: Varga Ibolya

 

Egy hónapja annak, hogy a kormány kihirdette a veszélyhelyzetet, a kerületek megkezdték a védekezést. Az önkormányzat ebben a feladatban kormányzati támogatás nélkül maradt, csak az erős és tettre kész helyi társadalomra, az összetartásra és saját forrásaira támaszkodhat.

A kispesti családok élete nem könnyű mostanában, kinek-kinek más és más nehézséget hozott a koronavírus. Az önkormányzat, az egészségügy szakemberei, a szolgáltatók, az oktatásban, a szociális ellátásban dolgozók teszik a dolgukat minden nap, sokszor erőn felül azért az egy célért, hogy ne robbanásszerűen fertőződjünk meg. Gajda Péter  polgármester, a Kispesti Operatív Törzs vezetője

Nem lett senki beteg a Kispesti Operatív Törzsből? Még influenzás, náthás sem? Bírják még a tempót?

Nem, hál’ Istennek, mindenki egészséges, és próbálunk figyelni arra, hogy így is maradjon. Az első néhány üléstől eltekintve pedig már online tartjuk a megbeszéléseket, ezzel is kerülve a személyes találkozást, a fertőzés kockázatát.

Milyen gyakran találkoznak?

A vészhelyzet kihirdetése óta rendszeresen, minden nap vannak ülések, de a kollégákkal, ha szükséges, többször is találkozunk az online térben.

Forródróton” vannak egymással?

Telefonon, Messengeren, Skype-on természetesen folyamatos a kapcsolat. A hivatalos üléseket viszont csak egy platformon tartjuk, hogy a legfontosabb információk ne vesszenek el az „infoszmogban”.

Kik a Kispesti Operatív Törzs tagjai?

A Kispesti Operatív Törzsben a polgármester általános helyettese Vinczek György alpolgármester, operatív vezetőhelyettes pedig dr. Csatári Bálint, a hivatal közbiztonsági referense. Továbbá részt vesz a közös munkában Kertész Csaba alpolgármester, Varga Attila alpolgármester, dr. Vitál Márton jegyzőt helyettesítő aljegyző, távollétében dr. Benedek-Szabó Andrea aljegyző, Lászlóné Mester Zsuzsanna pénzügyi és gazdasági igazgató, dr. Bernát Péter, a Polgármesteri Kabinet Iroda vezetője, Ikladiné dr. Petres Veronika, a Humánszolgáltatási és Szociális Iroda vezetője, dr. Kumin Marianna, a Kispesti Egészségügyi Intézet főigazgató-főorvosa, Plánk Róbert rendőr ezredes, kapitányságvezető, Zubor Attila, a GESZ igazgatója, dr. Török Lajos, a GESZ gazdasági igazgatója, Nagy Endre, a Sajtó-kommunikációs és Rendezvényszervező Csoport vezetője, Bugyiné Szabolcsi Ágnes, a Hatósági Iroda vezetője, Bán Zoltán, a Közpark Kft. ügyvezetője, és az operatív törzs munkáját tanácsadóként segíti Szilágyi István.

Melyek voltak a legfontosabb intézkedések?

A veszélyhelyzet országos kihirdetésekor természetesen azonnal az önkormányzati oktatási, szociális és művelődési intézmények, játszóterek bezárása, az ügyeleti rendszer kialakítása a bölcsődékben, óvodákban, a szociális és közétkeztetés megszervezése, az idősekről, fogyatékossággal élőkről, nehéz helyzetben lévő kispestiekről való gondoskodás megszervezése, az elektronikus ügyintézés és a hivatali ügyelet megszervezése, csak hogy dióhéjban a legfontosabbakat említsem.

A legfontosabb változás a kéthetes lakhelyelhagyási korlátozás, ami alaposan felforgatta mindannyiunk életét, hiszen vásárolni korosztályonként csak meghatározott időben lehet, lehetett.

Tapasztalataik szerint hogyan fogadták a kispestiek ezt a szokatlan helyzetet, a megszorításokat? Mennyire voltak fegyelmezettek?

Úgy tapasztalom, hogy a kerületben élők fegyelmezetten betartják az intézkedéseket. Nyilván senki nem örül a kialakult helyzetnek, és a jó idő beköszöntével egyre nehezebb tudomásul venni, hogy nem lehet használni a játszótereket, parkokat, sportlétesítményeket, miközben a gyerekek otthon ülnek, mert se bölcsi, se ovi, se iskola. De ahhoz, hogy minél előbb túllegyünk ezen a válságon, most minden intézkedés szigorú betartására van szükség.

Zöldvonalat is működtetnek az időseknek. Kik telefonáltak? Milyen kérések voltak?

Igen, ezt a vonalat elsősorban azoknak a hetven év felettieknek indítottuk el, akik online kevésbé tudnak kommunikálni, így ingyen kaphatnak felvilágosítást arról, hogy milyen segítséget tudunk nyújtani számukra. A zöldszámon egyébként nem csak az idősek, a fogyatékossággal élő, nehéz helyzetben lévő kispestiek is kapnak felvilágosítást, segítséget. Napi 40-50 hívásunk van, igyekszünk mindenkinek pontos válaszokat és segítséget nyújtani.

A kispesti civileket is bevonták a munkába?

Így van, sőt nemcsak a civileket, de a képviselő-testület tagjait, a szakbizottságokban dolgozó kollégákat és szakértőket is, hiszen a vészhelyzet alatt nem ülésezhet sem a testület, sem a bizottságok. Az a tapasztalatom, hogy senkinek nem kellett kétszer mondani, hogy segítsen a bevásárlásban, az ételhordásban, a gyógyszertári beszerzésben a nehéz helyzetben lévő kispestieknek, mindenki teszi a dolgát.

Milyen a karantén két kamasz gyerekkel?

Nem panaszkodom, de karantén nélkül is nehéz. Két olyan gyerekkel, akik eddig is a digitális világban élték az életük egy jelentős részét, nem volt nehéz az átállás. Nyilván azt tapasztaljuk inkább, hogy a társas, baráti kapcsolatok és a sport hiányzik most leginkább az életükből.

Szülőként ön is megtapasztalta a hirtelen bevezetett távoktatást. Milyen nehézségeket látott?

Az első két nap tapasztaltunk nehézséget, de a pedagógusok – gondolom, megfeszített munkával – profin és gyorsan átálltak a digitális oktatásra. Nyilván azért azt érezzük, hogy azoknál a nehéz helyzetben lévő családoknál, ahol nincs tablet, számítógép, laptop a családban, az internet is akadozik, vagy ahol több gyerek is iskoláskorú, és még a szülők is otthonról dolgoznak, nagyon nehéz megküzdeni a problémával.

Gulyás Gergely miniszter azt mondta, elvonják az önkormányzatoktól a gépjárműadó-bevétel rájuk eső 60 százalékát. Ön is ott van a 14 budapesti ellenzéki polgármester között, akik közleményben tiltakoztak a kormány által bejelentett megszorító csomag miatt. Hogyan érinti Kispestet az Orbán-kormány által bejelentet gazdasági intézkedés?

Ne kerteljünk, ez a kormány részéről egy durva megszorító csomag, ami az önkormányzatokat is súlyosan érinti. Kispest esetében 140 millió forint bevételelvonást jelent. Őszintén szólva én inkább arra számítottam, hogy valamilyen formában plusz forrást kapunk, hiszen a kiadásaink, főleg szociális és egészségügyi területen, megnőttek, a saját bevételeink pedig jelentősen csökkennek. Kedvezményeket kell adnunk a kis- és középvállalkozóknak bérleti díj és közterület-használat esetében, fenn kell tartanunk azokat a sport- és kulturális intézményeinket, amelyek most nem nyithatnak ki. Ehhez jön még a kormányzati plusz elvonás. Most újraszámoljuk a kerület költségvetését, és bízunk abban, hogy túléli a kerület ezt a válságot is. Félő, hogy a kormány lépésének kárvallottjai éppen azok a rászorulók lesznek, akiknek most különösen nagy szükségük lenne a segítségre lakóhelyükön. De sajnos az egészségügyi és szociális válság kezeléséhez a kormánytól nem hogy érdemi támogatást, de még csak kielégítő információt sem kaptunk.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120% }

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.