2022. január 19., szerda, Sára és Márió

Nemzetiségek ünnepe a KMO-ban

Kispest
2021. október 03. vasárnap Írta: Csizmadia Viola

 

 

A veszélyhelyzet „szünetében” újra tarthattak közös találkozót a kerületben élő nemzetiségek. Tíz kispesti nemzetiségi önkormányzat kulturális műsorát láthatta és jellegzetes ételeit fogyaszthatta a közönség a 25. nemzetiségi esten a KMO Művelődési Központban és Könyvtárban.

Gábor Ilona igazgató köszöntőjét követően a rendezvényt megnyitó Gajda Péter polgármester arról beszélt, hagyomány Kispesten, hogy az őszi kulturális esten a nemzetiségi önkormányzatokkal közösen ünnepelnek a kispestiek. Tavaly ez elmaradt a járvány miat. Fontos viszont, hogy most újra lehetőség nyílik találkozni, együtt lenni, ismerkedni egymás kultúrájával. A polgármester külön megköszönte a nemzetiségeknek, hogy minden évben óriási lelkesedéssel készülnek, fantasztikus programokat hoznak a kispestieknek. Bízom benne, hogy idén túl leszünk a járványon, és a következő években újra természetessé válik, hogy együtt tudunk ünnepelni a nemzetiségi önkormányzatokkal, és élvezhetjük azokat a programokat, amelyeket ide varázsolnak – fogalmazott Gajda Péter.

A műsorban tíz nemzetiségi önkormányzat előadói, vendégművészei, együttesei léptek a KMO színpadára. A sort a cigány önkormányzat vendége, a Khamoro Budapest Band nyitotta Farkas Zsolt vezetésével. A műsorban táncolt a cigány önkormányzat képviselője, Balogh Vanessza is. Az ukrán önkormányzat képviseletében a Bászolka zenei stúdió fiataljai léptek fel. Német „színekben” az Erkel iskola és a Deák gimnázium diákjai táncoltak. A bolgár kultúrát a Roszica Gyermek Néptáncegyüttes varázsolta a terembe. A román önkormányzatot nevében a Doina Bihorului táncegyüttes lépett fel. Szigeti táncokkal hozta el a görög kultúrát az Ellinismos Táncegyüttes. Az örmény kultúrát Nelson Shakajan operaénekes képviselte. A lengyel önkormányzat vendégeként Deák Edit (zongora) és ifj. Deák Jakab (hegedű) adott ízelítőt a lengyel zenéből. A színpadi bemutatók sorát előbb a Horvát Hagyományőrző Táncegyüttes, majd a szerb Tabán Táncegyüttes produkciói zárták.

A színpadi programhoz hasonló színes gasztronómiai kínálat várta a vendégeket az asztaloknál is: cigánypörkölt lecsósan, fasírt és bokoji (cigány önkormányzat), heringes és húsos-céklás szendvics, hozzá az ajvárhoz hasonló ádzsika és lembergi túrós (ukrán önkormányzat), sváb töltött káposzta, snidlinges és gyömbéres májpástétom és mitbringsel – almás-diós sütemény –, mákos és diós kiflicskék (német önkormányzat), pörköltszerű kavarma, pálcikára szúrt kebebcseta (bolgár önkormányzat), töltött káposzta, fánk (román önkormányzat), souvlaki, tzatziki, padlizsánkrém olivás-fokhagymás baguettel (görög önkormányzat), bulgursaláta, töltött padlizsán, örmény fánk (örmény önkormányzat), bigos (lengyel önkormányzat), csevapcsicsa, fasírtgolyó, sült csirkecomb, kaszinótojás (horvát önkormányzat), prebranac-babpörkölt, csevapcsicsa pitával és ajvár (szerb önkormányzat).

A kóstolóhoz és a tánchoz Halász László vezetésével a tököli Kolo Zenekar szolgáltatta a talpalávalót.

© 2008-2022 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.