2021. november 30., kedd, András és Andor

Két járványhullám között újraindult a Szenior Akadémia

Kispest
2021. szeptember 21. kedd Írta: Csizmadia Viola

 


Egyéves kényszerszünet után ma újrakezdődött az előadássorozat a Kispesti Szenior Akadémián. Az idősek számára összeállított ingyenes oktatást 2013-ban indította az önkormányzat közösen a Milton Friedman Egyetemmel.

A kispesti képzés továbbra is a harmadik legnépszerűbb, legnépesebb az országban működő akadémiák közül. A résztvevők aktivitásán, létszámán azonban látszik, hogy a korosztály rendkívül óvatos, tartózkodó a vírusjárvány idején. De míg máshol akár kétharmaddal is csökkent a korábban regisztráltak száma, addig Kispesten csupán egyharmadnyi a kezdeti lemorzsolódás - köszöntötte az új félév vállalkozókedvű hallgatóságát Jászberényi József, a Milton Friedman Egyetem felnőttképzéssel foglalkozó igazgatója.

Az önkormányzat nevében Gajda Péter polgármester örömmel köszöntötte az első előadáson megjelenteket, és arról beszélt, bár a negyedik hullám elején járunk, reménykedjünk abban, hogy a megfelelő védekezés, az oltások hatékonyságának köszönhetően december 7-ig nem kell megszakítani az ide kurzust. Az a tény, hogy már itt vagyunk, nemcsak azt jelenti, hogy a korosztály tagjai érdeklődnek az előadássorozat iránt, hanem azt is, hogy átvészeltük a mögöttünk álló időszakot. Akik pedig most nem jöttek el, reméljük, hogy csak „biztonsági okok” miatt nincsenek velünk – mondta az ismerős arcok láttán a polgármester. Gajda Péter ez alkalommal is felhívta a bizonytalankodók figyelmét, hogy bár sok helyről, sokfélét hallani, egy biztos, az oltás az egyik leghatékonyabb eszköz a súlyos megbetegedés, a kórházi ápolás, az intenzív osztály, a lélegeztető gép elkerülésére.

Az első előadás témája is a járványra koncentrált, Jászberényi József is arról beszélt, hogy fizikai, lelki és szellemi-mentális tekintetben mit kell, és mit nem szabad tennie a korosztály tagjainak a járvány két hulláma között. Elsősorban arra hívta fel hallgatósága figyelmét, hogy semmiképpen ne üljenek fel a különböző hírportálok, sajtótermékek ijesztgetésének, ne nézzenek, olvassanak fölöslegesen ismeretlen orgánumokat, ragaszkodjanak egy-két, jól ismert, megbízható hír és információforráshoz, és azokat se minden nap, hanem csak időközönként látogassák, ezzel elkerülhetjük, hogy nem hiteles információkkal riogassanak bennünket, és kialakuljon a fölösleges félelem a vírussal, a járvánnyal kapcsolatban, ami bizony szorongáshoz, állandó félelemhez vezethet.

További előadások és időpontok:

- Szeptember 28-án Vasali Zoltán egy másik nagyon aktuális témáról, a klímahelyzetről, klímapolitikákról beszél, a járvány miatt ugyanis ezek a kérdések háttérbe szorultak a közbeszédben.

- Október 5-én Dr. Kerülő Judit tart előadást arról, milyen hatással van a pandémia a demográfiai folyamatokra (születés, házasságkötés, válás, halálozás)

- Október 19-én az emlékiratokról, a naplóról, az agy karbantartásáról lesz szó Dr. Tóth Eszter Zsófia előadásában.

- November 16-án Novák Mária előadása arról szól majd, 50 felett milyen hatása van a mozgásnak és a táncnak az agyműködésre.

- November 23-án Dr. Hanák Péter az idősebbek önálló életvitelét segítő okos megoldásokat mutatja be.

- December 7-én a félév záróelőadásában az ősz tapasztalatait is integrálva arról szól az előadó, Dr. Jászberényi József, hogy mit jelent a szorongás, a félelem és az aggodalom, s ezek kezelésére milyen személyes megoldások léteznek 50 év felett is?

 

© 2008-2021 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.