2024. február 25., vasárnap, Géza

Az egészségügyi ellátásfejlesztés évei Kispesten

Kispest
2021. december 06. hétfő Írta: Csizmadia Viola

 

Minden a tervek szerint halad, így februárra elkészül és márciusban már műtéteket is folytathatnak a Kispesti Egészségügyi Intézet harmadik emeletén kialakított „kis kórházban”, az egynapos sebészeten – hangzott el azon az intézménylátogatáson, amelyen Karácsony Gergely főpolgármesternek mutatták meg a készülő beruházást.

 

Az intézménylátogatás előtt Karácsony Gergely főpolgármester rövid megbeszélést folytatott Gajda Péter polgármesterrel. A megbeszélésen részt vett a fővárosi városvezetés részéről Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, a kerület részéről pedig Varga Attila és Vinczek György alpolgármester.

A találkozón a főpolgármester és a polgármester egyeztetett a kerület is érintő fővárosi fejlesztésekről: az 50-es villamos vonalának korszerűsítésről, az 50-es és a 42-es villamosvonal járműparkjának esetleges frissítéséről, az Ady Endre út további szakaszainak felújításáról, valamint jelzőlámpák telepítésről a fővárosi fenntartású tömegközlekedési útvonalakon.

Korábban nem volt arra példa, hogy a főpolgármester eljött volna Kispestre, Karácsony főpolgármester viszont már több alkalommal járt a kerületben – mondta Gajda Péter, aki arról is beszélt, hogy bár mind a fővárost, mind pedig a kerületeket nehéz gazdasági helyzetbe hozta a kormány a források folyamatos megvonásával, Kispest esetében ez három milliárd forint körüli hiányt jelent, az önkormányzatok igyekeznek mindent megtenni az ott élőkért, a megszokott szolgáltatásokért, a város zavartalan működéséért.

Karácsony Gergely lapunknak elmondta: a Kispesti Egészségügyi Intézet egy már előkészített alapos szakmai projekttel 2020-ban a fővárosi kerületek között elsőként kapott 931 millió forintot az egynapos sebészet kialakítására az Egészséges Budapestért program az évi 50 milliárd forintos keretéből. Ehhez a beruházáshoz 2021-ben újabb 100 millió forint kompenzációt kapott Kispest a növekvő építési anyagárak miatt. Főpolgármester elismeréssel szólt a Kispesti Egészségügyi Intézet eddigi egészségfejlesztési programjairól, a Raditec Kft. által működtetett szolgáltatásról, ahol lehetőség van a szakrendelőben CT- és MR-vizsgálatok elvégzésére is.

Dr. Kumin Marianna főigazgató-főorvost a bejárás során arról tájékoztatta a főpolgármestert, hogy már a látványos munkálatok, festés, burkolatok, ajtók szerelése és a műszerek, berendezési tárgyak elhelyezése van még hátra, így a 2021 májusában megkezdődött építkezés jól halad, 2022 tavaszán már egy korszerű, tágas, két műtős gyógyító részleg, „kis kórház” várja a betegeket. Büszke vagyok a programra – hangsúlyozta a főigazgató-főorvos. A Kispesti Egészségügyi Intézetben az egynapos sebészet kapcsán nemcsak a falak épülnek, hanem tudatos szakemberképzés és megfelelő orvosok kiválasztása is folyik. Az elmúlt két évben folyamatosan készültek az új feladatra: három szemésszel bővült az intézmény orvos csapata, valamint hamarosan végeznek azok a nővérek is, akiket az utóbbi időben iskoláztak be különböző tudásfejlesztő programokra.

A majdani egynapos sebészet profiljában – mint általában máshol is –, első helyen szerepel majd a szemészet, kiemelt helyen a sebészet, elsősorban a hasi laparoszkópos eljárások, de lesz lehetőség a bőrelváltozásokkal kapcsolatos beavatkozásokra, kisebb ortopédiai javításokra, urológiai műtétekre. Az ide érkező betegeket 3-6 óra alatt látják el, ők a megfigyelés után 30 percen belül megközelíthető tartózkodási helyükre térhetnek vissza.

Szolgáltatásváltozások lépésről-lépésre:

- A kispestiek egészségügyi ellátásának átfogó fejlesztése, intézményhálózatának korszerűsítése a Kispesti Egészségügyi Intézet főigazgató-főorvos váltásával egy időben kezdődött, 2019. február 1-jétől dr. Kumin Marianna vezeti az intézményt. A vezetőváltás új szemléletet hozott az intézmény életébe, ennek köszönhető, hogy ma már két „befogadott” szolgáltató is működik itt: a Raditec Kft. által működtetett állomáson lehetőség van CT- és MR-vizsgálatok elvégzésére is, a Synlab Hungary Kft. pedig korszerű laboratóriummal várja a kispestieket.

Mindkét szolgáltatás önálló szervezeti egységként, az intézmény irányításán kívül, de azzal szoros együttműködésben dolgozik, végzik a területi ellátást.

- Egy magasabb színvonalú ellátás érdekében első lépésként megújult az intézmény befogadó tere 2019 szeptemberében. Az önkormányzat önerős beruházásban, több mint 250 millió forintból végeztetett el.

- Egy év múlva, 2020 szeptemberében régi álom vált valóra azzal, hogy a labor az intézmény második emeletéről a földszintre költözhetett, és egy komoly, majd egy éves informatikai fejlesztőmunka eredményeképpen telefonos és az e-mailes időpontkérés mellett néhány nap múlva online is tudnak időpontot foglalni a betegek.

- A Raditec Kft. Kispestre költözésével egyedülálló diagnosztikai központ jöhetett létre 2021 januárjában a kerületben, hiszen a fővárosban sincs még egy olyan szakrendelő, amelyben 2 MR és egy CT működik. A mintegy 440 négyzetméteres épületrészben korábban kispesti házi gyermekorvosok és területi védőnők dolgoztak. Ők kikötöztek a házi gyermekorvosok és a védőnők a Petőfi utcai gyermekorvosi épületrészből. Az orvosok egy több mint 440 négyzetméteres komplexumban négy rendelőt, egy-egy tanácsadó helyiséget, orvosi szobát, vizsgálót, diszpécserszobát, beteg- és tanácsadói várót, valamint öltözőt és mellékhelyiségeket kaptak a Csokonai utcában, amelynek felújítására az önkormányzat több mint 130 millió forintot fordított. A kerületi védők pedig 2020 augusztusában már a Dobó Katica utcai Forrásház épületében kialakított 470 négyzetméteres szárnyba költöztek.

- Az elmúlt időszakban folyamatosan bővült az intézmény műszerparkja is.

2021 februárja óta már működik az az új diagnosztikai eszköz, OCT-gép (Optikai Koherencia Tomográf – Revo60) a Kispesti Egészségügyi Intézetben, amelyet az itt élők aktív részvételével a 2020. szeptemberi Richter Egészségvárosban 7 millió 30 ezer 400 forintra nőtt Richter Gedeon Zrt. adományalapjából és az intézet 500 ezer forintos hozzájárulásából vásároltak.

Kispesti Egészségügyi Intézet 2019-ben közel 150 millió forint támogatást kapott az önkormányzattól eszközparkjának fejlesztésére.

 

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.