2024. február 25., vasárnap, Géza

Átmeneti befogadó hely nyílt Ukrajnából menekülteknek Kispesten is

Kispest
2022. március 02. szerda Írta: Csizmadia Viola

 

Már úton vannak, hamarosan megérkeznek Ukrajnából azok a menekültek, akiket Kispest Önkormányzata szállásol el átmenetileg. A kerület egyik használaton kívüli bölcsődéjében 24 háború elől menekülő kap majd ellátást – tudtuk meg Gajda Péter polgármestertől, aki ma az önkormányzat szakembereivel, a Gazdasági Ellátó Szervezet (GESZ), a Kormányhivatal munkatársaival járt kint a Zalaegerszeg utcai Harangvirág bölcsődében.

 

Mint arról már korábban beszámoltunk az ukrán válsággal kapcsolatban az önkormányzati döntés szerint Kispest befogadó helyet nyit a háború elől ide menekülőknek. Ennek értelmében a GESZ és az önkormányzat munkatársai már felszállították a kerület nyári táborából, Káptalanfüredről a szükséges ágyakat és egyéb bútorokat, kitakarították, fertőtlenítették az épületet. Már minden készen áll a menekültek fogadására.

A menekültek szervezett mozgását, érkezését, távozását az önkormányzat közbiztonsági referense, Csatári Bálint koordinálja majd.

A szakemberek és az önkormányzat munkatársai továbbiakban is folyamatosan együttműködnek a Kispesti Ukrán Nemzetiségi önkormányzattal annak érdekében, hogy a leghatékonyabban tudjanak segíteni az érkező menekülteknek.

Ezen kívül 1 millió forinttal támogatják az Ökumenikus Segélyszervezetet annak érdekben, hogy a legszükségesebb eszközökkel segíthessék a háború elől hazánkba menekülőket.

Kérik, hogy azok a kispestiek, akik befogadtak már menekülteket, feltétlenül regisztráljanak az önkormányzatnál a +36 20 519 9257-es telefonszámon, és adják meg a befogadott menekültek nevét és életkorát.

Erre azért van szükség, hogy az illetékes szervek a későbbiekben biztosítani tudják a menekültek egészségügyi és szociális ellátásával kapcsolatos feladatokat, valamint a magyarországi tartózkodással kapcsolatos további szükséges hivatalos ügyintézést.

Azokat a kispestieket, akik felajánlásokkal, adományokkal szeretnék segíteni a menekülteket az alábbi szervezetekkel vegyék fel a kapcsolatot:

1. Kispesti Nagyboldogasszony Karitász

tel.: +36 30 423 4405

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

2. Bike Maffia Egyesület

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

3. Görögkatolikus Parókia

Kossuth Lajos u. 10/a.

tel.: +3613579409

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

4. Wekerlei Társaskör

Kós tér 10.

hétfőnként, keddenként, szerdánként 10-12 és 17-19 óra

csütörtökönként 17-19 óra

szombatonként 10-12 óra között.

 

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.