2023. november 28., kedd, Stefánia

Államosítják a védőnőket is

Kispest
2023. március 02. csütörtök Írta: a Szerk

 

 

Bár már tavaly december óta tudni, de még néma csend van a téma körül, nem beszél róla nyilvánosság előtt senki, pedig már nem sok idő van hátra – fejezte ki aggodalmát a napokban Vinczek György alpolgármester a kispesti gyermekvédelmi jelzőrendszert értékelő fórumán, hogy semmit sem tudni, miként fog lezajlani az átadás-átvétel, és miként fog együttműködni a július elsejével államosított védőnői szolgálat az önkormányzattal.

Aggodalma nem alaptalan. Ez az évtizedek alatt kialakított, mondhatjuk világszerte egyedülálló, mondhatni, hungarikum, a kismamák és a gyerekek védelmét, egészséget, mentális jóllétét szolgáló rendszer sokat tesz a hétköznapokban a családokért. A védőnői szolgálat elődjét, az országos Stefánia Szövetséget, 1915-ben elsődlegesen az időszakra jellemző magas számú csecsemőhalandóság csökkentése érdekében hozták létre, de az eredeti funkció jócskán kibővült az évtizedek alatt. A védőnői munkának is köszönhető, hogy a legfrissebb adatok szerint Kispesten egy csecsemőt veszítettek el tavaly magzati korban a szüleik.

Mindenféle „fényezés” nélkül: a védőnők képzettsége kiemelkedősen magas szintű a kerületben és országszerte is, és míg pl. Nagy-Britanniában csupán hathetes korukig kísérik figyelemmel a csecsemőt és a családot, addig itthon a feladatuk sokrétű, hosszú ideig tartó.

Kispesten a védőnői hálózat működik, nem is rosszul, és sok már településsel ellentétben itt nem akut probléma egy-egy megüresedett álláshely betöltése évek óta.

Ennek egyik oka az is, hogy az önkormányzat az elmúlt években rendezte a helyi védőnők munkakörülményeit, amikor a területi védőnők többségét modern körülmények közé, a Kispesti Forrásházban helyezte el.

És most itt állunk, az állam rá kívánja tenni a kezét a védőnői hálózatra is. Nem örül ennek senki sem, sem szakmai, sem fenntartói, sem pedig munkavállalói oldalról.

Az aggodalom, a bizonytalankodás nem alaptalan. Van rossz példa, tapasztalat bőven az állami működésre és a fenntartásra az iskolák államosításával kapcsolatban.

Csak reménykedhetünk, hogy nem úgy megy majd végbe ez az einstandolás itt is, mint az államosított iskolák fenntartóival, akik az elmúlt időszakban nem sok együttműködési szándékot mutattak az önkormányzat felé az iskolák működésével kapcsolatban – fogalmazott a szociális területért felelős városatya.

 

© 2008-2023 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.