2020. június 06., szombat, Norbert és Cintia

Csendes pedagógusnap

Soroksár
2016. június 10. péntek Írta: a Szerk.

Február 14., a szerelmeseké, március 8., a nőké, május első vasárnapja az édesanyáké, május utolsója pedig a gyerekeké. Nyomban ennek tőszomszédságában június első vasárnapja pedig a pedagógusoké, még ha mostanában ez csak keveseknek jut is az eszébe.

Magyarországon 1952. június 78-án ünnepelték először ezt a napot, s ez alkalomból adták át a kiváló tanítói és tanári okleveleket is, manapság pedig a különböző oktatással, pedagógiával kapcsolatos díjakat, elismeréseket.

Csendes volt az idei pedagógusnap, csendes, nagyon csendes, eddig. Pedig hamarosan itt a tanév vége. A pedagógusoknak fogalmuk sincs arról, hogy mi lesz velük abban az igen furcsa tanévben, amely szeptemberben kezdődik.

Hiszen azt már tudni lehet, hogy a Klik (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ) átalakítása és az iskolák államosítása már a nyáron, júliusban megkezdődik, és hogy 2017. január elsejétől már az új fenntartóval, önkormányzattalanítva dolgoznak az iskolákban a tanárok és a technikai munkatársak is. De hogy ez miként zajlik majd, arról édeskeveset tudni.

Éppen ezért a fővárosi önkormányzatok, pártállástól függetlenül kérik vissza az iskoláikat, mivel szerintük a Klik jövő januárig nem tud felkészülni az üzemeltetésre.

A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) közleményben szögezi le, hogy nem támogathat egy olyan átszervezést, amely a jövőben nem számít az önkormányzatok együttműködésére az iskolák fenntartásában és működtetésében. És felhívja a figyelmet, hogy a főváros, illetve a kerületek az elmúlt években mindent megtettek azért, hogy az állami fenntartó pénzhiánya és szervezetlensége mellett is működőképes maradjon az oktatás Budapesten. A Klik helyett az önkormányzatok számos feladatot, és sokszor anyagi terhet is átvállaltak annak érdekében, hogy az oktatás színvonala a megszokott minőségű maradjon.

Kispesten a polgármester a tanév végének közeledtével már elbúcsúzott az intézmények vezetőitől, a kerületi iskoláktól. Furcsa találkozó volt ez, hiszen évtizedeken át a helyi önkormányzat működtette az iskolákat, foglalkoztatta a pedagógusokat, a technikai munkatársakat, hárította el a napi gondokat, segítette intézményeinek működését. Ennek pedig mostantól, a kormányzati szándéknak megfelelően, hamarosan vége lesz!

Mi azon kívül, hogy ezúton is köszönetünket fejezzük ki a kerület valamennyi pedagógusának mindennapi szakmai munkájáért, és hogy sok erőt és egészséget kívánunk az új oktatási rendszerben, már nem sokat tehetünk.

 

© 2008-2020 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.