2024. február 25., vasárnap, Géza

Miért jó a KÖKI TERMINAL Kispestnek?

2011. október 28. péntek Írta: Nagy István

Az október egyik legfontosabb eseménye Kispesten minden bizonnyal a KÖKI Terminal megnyitása. Évek óta várjuk, hogy rendeződjön a terület sorsa. Kispest önkormányzatának jelenlegi vezetése és az előző testület akkori többsége mindig kiállt a fejlesztés mellett. Sokan kérdezgették tőlem évekkel ezelőtt, hogy miért jó ez a kerületnek. Ma már kevesebb ilyen jellegű kérdés érkezik, de még néhányan így is megszólítanak ez ügyben. Egyébként, ha anno nem gátolják jobboldali politikusok, nagyvállalkozók és civilnek mondott politikai szervezetek a KÖKI Terminal építését, már néhány éve állhatna és szolgálhatná a fővárost és Kispestet is. Merthogy a kerület szempontjából sokkal több előnye van az ország most átadott legnagyobb ilyen jellegű intézményének, mint hátránya.

 

Annak ellenére, hogy tudom, a környéken élők sokat szenvedtek az építkezés alatt, azonban talán őket is kárpótolja az a támogatás, amit a beruházó adott, illetve ingatlanjaik felértékelődése is feledtetheti a kellemetlenségeket. Ezen túl Kispest jelentős építményadó

bevételhez jut, mely évente rendszeresen közel 100 millió forint fejlesztési forrást biztosít Kispestnek, amelyet óvodáink, intézményeink felújítására, a saját környezetünk fejlesztésére költhetünk.

Nem elhanyagolható persze az a tény sem, hogy rendeződik a környék építészeti arculata is. Ma már talán kevesen emlékeznek arra, hogyan nézett ki a KÖKI végállomás, a kerület és a főváros, sőt a repülőtér miatt az ország kapujának is nevezett közlekedési csomópont. Borzalmas volt. Nos most ez is megváltozik. Arról nem is beszélve, hogy a főváros helyett, közel 3 milliárd forintnyi közcélú felajánlás is érkezett a beruházással.

Rendeződik az a kaotikus állapot, amely a környék közlekedését jellemezte, s a jövőben az erre buszszal közlekedők már fedett helyen várhatják a BKV járatokat, az autósok pedig több, mint 300 új P+R parkolót kapnak. Talán az egyik legfontosabbat hagytam a végére. Hiszen bár igérték, az egymillió új munkahelyből még nem sok valósult meg az országban.

Itt Kispesten ez a beruházás azonban hozzájárul ahhoz, hogy ezek az adatok javulhassanak, mivel több ezer új álláshely jön létre a Terminalban. Ez Kispesten különösen fontos, hiszen az elmúlt másfél évben talán a munkahely elvesztése, a munkanélküliség problémája volt a legégetőbb kérdés.

 

További írások: www.gajdapeter.hu

 

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.