2024. máj. 19., vasárnap, Ivó és Milán

Májusban nyílik a második közösségi kert

Kispest
2013. április 17. szerda Írta: Csizmadia Viola

 

A kerítések már állnak, a parcellák építése hamarosan megkezdődik, a lelkesedés és az érdeklődés óriási, így szinte minden adott ahhoz, hogy májusban már megnyílhat a második közösségi kert Kispesten – jelentették be azon a találkozón, amelyet a leendő kerttulajdonosoknak tartottak az új kertek tőszomszédságában, a Forrásházban.

Tavaly májusban az Irányi és a Bem utca sarkán kialakított, országosan is az első közösségi kert, az Első-Kis-Pesti Kert sikerét látva óriási érdeklődés kíséri a második kert építését Kispesten. Csaknem ötvenen várnak arra, hogy a nyáron maguk termelte zöldséggel büszkélkedhessenek.

A tervek szerint a Forrásház melletti 1024 m2-es füves, fás területen, a teniszpályák között, védett, közvilágítással és parki locsolóhálózattal ellátott helyen 24, föld felett épített, kiváló földdel, intenzív termelésre alkalmas, körülbelül 5 négyzetméter nagyságú ágyásokat építenek majd a kerületi Zöldpark Iroda szakemberei, a többi pedig majd már a „földtulajdonosok” dolga lesz.

Gajda Péter polgármester szerint a mintaév és az első kert minden előzetes várakozást felülmúlt. Még a szkeptikusokat is sikerült meggyőzni arról, hogy városi környezetben, a lakótelep közepén is van létjogosultsága egy ilyen kezdeményezésnek, így a második kert kialakítását az önkormányzat természetesen támogatja. A kivitelezési munkák tervezett költsége 3 millió forint.

A kertek „atyja”, Rosta Gábor, Városi Kertek Közhasznú Egyesület elnöke tájékoztatójában elmondta: a kertben rendszeres, tervezett és szervezett közösségi élet mellett folyik a munka, a termelés. A fő tevékenység mellett lesz majd kertgyűlést, bútorépítés, találkozók és sok minden, amit a közösség akar.

Az önkormányzat az Első Kis Pesti Kerthez hasonlósan, a terület térítésmentes használatba adásával, és a kert alapjainak kialakításával (kerítésépítés, parcellák kialakítása, parcellákhoz termőföld biztosítása, és vízvételi lehetőség kialakítása) támogatja, valamint azzal, hogy az első két évben átvállalja a vízdíjak fizetését. A használatba adás együttműködési megállapodás keretein belül történik a Városi kertek Közhasznú Egyesület részére. Az együttműködési megállapodás alapján az Egyesület a kerthasználókkal egyenként kerthasználati szerződést köt majd. A tervezett közösségi kert parcelláinak kiosztására a várólistán szereplő, kerületi lakhelyű, regisztrált jelentkezők között kerül sor.

 

© 2008-2024 Kerületi magazinlapok. Minden jog fenntartva.